Спаначена торта / Spinach cake

От доста време не пускам редовно рецепти в блога, но единствената причина да не го правя е че съм на строга диета. От много време се боря със здравословен проблем и за мен е голямо мъчение.  Храня се отделно от останалите. Мога да ям само определени храни и ми е ужасно трудно :(  Непрекъснато чувствам глад и има моменти в които ми се иска да се натъпча без да мисля за последствията. Но не бих искала да натрапвам на никого проблемите си, просто се опивам да обясня отсъствието си ( не очаквам да липсвам на някого🙂 )

Днес ще споделя с вас рецептата за торта, която правих  и поднесох като предястие за Цветница. Не се чудих дълго какво да приготвя, защото се вдъхнових и изкуших от сладката спаначената торта  на Пепи Стоева. Много ми хареса  свежият зелен цвят на тортата.  Аз реших да импровозирам и да направя солена. Всички я харесаха на вкус и вид🙂 Надявам се че ще допадне и на вас.

Спаначена торта

Продукти за блата:

  • 300 гр спанак
  • 3 белтъка
  • 2 яйца
  • 8 с л брашно
  • 1-2 склилидки чесън (по желание)
  • 1 ч л бакпулвер
  • щипка сол

Продукти за крема:

  • 450 г заквасена сметана
  • 200 г крем сирене (от типа на Филаделфия)
  • 1 пакетче желатин
  • 100 г сирене (ситно настъргано)
  • 100-150 г кашкавал (ситно настърган)
  • 1-2 твърдо сварени яйца (ситно настъргани)
  • шепа зелени маслини (използвах пълнени с аншоа)
  • 1/2 връзка копър за украса

Приготвяне:

Спанака почистете от дръжките и измийте добре. Задушете го за няколко минути в подходящ съд без да добавяте вода. Поставете в блендер и го пюрирайте заедно със скилидките чесън и двете цели яйца. Можете да използвате и пасатор. Добавете брашното и щипка сол, разбъркайте хубаво. Накрая прибавете бакпулвера.

Белтъците разбийте на твърд сняг.  Към тях прибавете спаначената смес като бъркате внимателно отдолу, нагоре за да остане сместа въздушна и пухкава.

Изсипете готовата смес в предварително намаслена подходяща форма. Аз изпекох блата във къгла форма с диаметър 20 см защото исках да направя тортата само с един по-дебел блат.

Опечета блата в предварително загрята фурна на 180 С до готовност. Оставете няколко минути да изстива във формата. Извадете и оставете да изстине напълно. Той малко ще спадне след като изстине това да не бива да ви притеснява.

spinach cake

Разтворете в 3 с л студена вода желатина. След като набъбне го стопете на водна баня.

В подходящ съд сипете заквасената сметана и крем сиренето. Разбъркайте на гладък крем. По желание можете да прибавите 1-2 с л майонеза. Прибавете желатина и разбъркайте.

Сложете отново на дъното на формата спаначеният блат. Отгоре намажете съвсем тънък пласт от млечният крем. Поръсете равномерно сиренето. Върху него сложете настърганите яйца и нарязаните на колелца маслини. Следва кашкавала, аз отделих част от него за да поръся тортата отгоре.

Изсипете крема и загладете. Оставете тортата за няколко часа в хладилник да стегне.

Украсете готовата торта според вашият вкус и фантазия. Аз я поръсх с кашкавал и ситно нарязан копър. Използвах и няколко сварени пъдпъдъчи яйца. Можете да приготвите тортата с продукти по ваш избор. Добавете някакъв колбас или шунка. На мен лично тази комбинация от продукти ми харесва много, макар че почти не хапнах от нея🙂 Надявам се че на вас тази рецепта  би могла да ви послужи като идея за менюто за предстоящият Великден

17 thoughts on “Спаначена торта / Spinach cake

  1. Много е красива, Вики! А и вкусна несъмнено!
    Съжалявам за здравословния ти проблем, дано скоро нещата се променят към добро!
    Хубави празници ти желая!

  2. Изглежда много апетитна и ефектна тази спаначена торта!
    Липсата ти се усеща, Вики! Тъжно ми е да чуя за заболяването ти, но се надявам настоящия хранителен режим да даде скоро положителен резултат!

  3. Вики, чудесна рецепта, която ще спретна скоро- нещо с желатин не обичам да работя, имам провал който ми държи още влага.Отскоро моята малка щерка, която ти е голям фен и е правила доста неща от тук /не винаги досаждам с нейните набези при теб/, прояде спанак и непрекъснато иска нови неща с него да опита- ще я изненадам страхотно.
    Светли Великденски празници! Бъди здрава и усмихната!
    Мария

  4. Напротив, Вики, усеща се липсата ти. Съжалявам да чуя, че е здравословен проблем, надявах се да е работен. Дано да отмине по-скоро!
    Много ми допада соления вариант на тортата. Ще го направя и него, харесва ми това съчетание от продукти🙂 а спанак ядем доста.
    Поздрави и хубави и светли празнични дни!

  5. Вики, на мен ми липсваш и искрено се надявам да се „пребориш“
    със здравословния проблем!
    Харесва ми много соления вариант на тортата!
    Прегръдки от мен с пожелания за светли и благословени Великденски празници!

  6. Чудесно хрумване,Вики,тортата е страхотна и много вкусна!
    На мен ми липсваш,много,и тук,и при мен!
    Надявам се да оздравееш скоро!
    Весели празници!

  7. Вики, първо искам да ти пожелая много скоро да пребориш проблема и всичко неприятно да остане зад гърба ти! За блога не се притеснявай, здравето е най-важно!
    Тортата ти е уникална, обожавам спанак и след празниците ще я приготвя, благодаря ти за прекрасната рецепта!
    Щастливи и светли празници ти желая!

  8. На вид определено много ми хареса. Толкова е въздействаща с това зелено!!!!
    На вкус също ще ми хареса, убедена съм;)
    Пожелавам ти здраве , много здраве!

  9. Благодря сърдечно за вниманието и подкрепата мили момичета🙂
    Пожелавам ви много здраве защото то е най-важното
    Както и много пролетно настроение
    Благодаря ви !

  10. Христос Воскресе! Весели и светли празници!

  11. Воистина Воскресе!
    Благодаря на теб и цялото семейство желая много любов и здраве🙂

  12. Вики, на мен определено ми липсваш, да не говорим пък за мноого отдавнашното ти обещание да пием кафе, още по-добре с Никола – малкия, но вече пораснал сладур.
    Не знам какъв е здравословния ти проблем и дано бързо го преодолееш, но знам, че повечето физически болежки са в резултата на стрес и нервно напрежение, а ти си чувствителен човек – и затова те харесвам.
    Така че ти желая най-вече душевно равновесие и оттам нататък и физическо здраве. Прегръдка…
    А тортата е естествено фантастична – в сладък вариант няма да я пробвам, но в солен – задължително!

  13. Здравей, Виктория
    Бихме искали да публикуваме рецептата ти в следващия брой на списание GoodFood, рубриката BG Blogs.
    Би ли върнала отговор на l.slokoski@goodfood.bg?
    Благодаря!

  14. Вики, много съм впечатлена от спаначената торта.
    Бях те изпуснала от поглед, но сега отново ти влезнах в дирите, което страшно ме радва.
    Целувки за малкия юнак.

  15. Привет Ели
    То аз сама се изпуснах май🙂

    Веси ще чакам да споделиш впечатленията си от тортата🙂

  16. Пак съм аз🙂
    Този път за да споделя, че правих тортата ти за гости. Освен, че всички бяха много впечатлени от идеята и вида, вкуса е наистина прекрасен. Благодаря, Вики, ти си творец!

  17. Еее Веси, хареса ви значи🙂
    Много се радвам
    Целувки

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s