Медени блокчета „Пчелна пита“

Медени блокчета

Медени блокчета „Пчелна пита“

Продукти:

  • 80 мл мед
  • 20мл вода
  • 200 г кристална захар
  • 2 ч л сода за хляб
  • сусам, орехи или други счукани ядки по ваш избор

Приготвяне:

В тенджера поставете меда, захарта и водата. Загрейте докато захарта се разтопи и се появят мехурчета. Намалете огъна и бъркайте около 10-15 минути или докато придобие кехлибарена на цвят. Много внимавайте да не загорите карамела.

Свалете от огъня и прибавете ядките и разбъркайте добре. Добавете содата, разбъркайте енергично и бързо изипете сместа в тава застлана с фолио намазано с малко мазнина. След като сипете содата сместа става по-светла и много въздушна. Оставете да изтине. Начупете на парчета. Съхранявайте в малки пликчета.

Свалете от огъня и прибавете ядките и разбъркайте добре. Добавете содата, разбъркайте енергично и бързо изипете сместа в тава застлана с фолио намазано с малко мазнина. След като сипете содата сместа става по-светла и много въздушна. Оставете да изтине. Начупете на парчета. Съхранявайте в малки пликчета.

рецептата адаптирах от сайта на Марта Стюърд

Опитайте ги, правят се много лесно и бързо. Тайната съставка е содата. Благодарение на нея се получават тези красиви малки дупки. Децата ви ще ги харесат също

honeycomb brittle

10 thoughts on “Медени блокчета „Пчелна пита“

  1. Обичам рецепти с 5-6 продукта! Особено когато изглеждат така добре! Страхотна рецепта, ще я пробвам със сигурност!

  2. Вики, представям си как шупва сместа при прибавянето на содата🙂
    Чудесни блокчета!
    Хубава неделя!

  3. Вики, това е страхотна идея🙂 ще се възползвам🙂

  4. Вики, много интересен десерт си ни показала, а едновременно с това и полезен – непременно ще го направя за децата, звучи лесно.
    Поздрави и пожелания за успешен ден!

  5. МИЛИ МОМИЧЕТА, МНОГО СЕ РАДВАМ ЧЕ ВИ ДОПАДАТ
    ПОЖЕЛАВАМ ВИ ПРОЛЕТНО НАСТРОЕНИЕ И МНОГО УСМИВКИ🙂

  6. Вики, къде е рецептата за онази прекрасна Спаначена торта от Бг-мама?
    Поздрави
    Мария

  7. Мда…и тях направих – резултата? – извадих си една пломба :)), но това е, защото не изчаках да стегне и дъвках разтегливата лепкава смес…, а и явно стоматолога не беше си свършил добре работата. Като стегна, се получиха интересни хрупки. Държа ги във фризера, страхувам се, че ако извадя ще се разтопят или размекнат.

  8. Хей Веси, ти си невероятна🙂
    Не се притеснявам няма да се разтопят.
    Аз ги държах в хладилника, на пипане могат да са леко лепкави но със сигурност няма опастност да се разтопят
    На мен лично ми харесват много на вкус – лек солен вкус се усеща
    А за пломбата съжалявам искрено ( и да споделя че аз пък пипнах с пръст още топлата и лепкава смес и успях да се изгоря :))

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s