Зима и BBQ в екстремни условия :)

Последните няколко седмици свързвам само и единствено със зимата. Студеното време има своето очарование и ние рашихме максимално да му се насладим. Обичам планината, красива толкова бяла и снежна. Като малко дете чаках с нетърпение да дойдат почивните дни в края на седмицата за да се спускам по заснежените сколонове. За съжаление времето лети така бързо на пързалката в луди игри със снежни топки … Мокри и весели, но заредени с много положителни емоции се прибирахме вкъщи. И така до следващата седмица🙂 Можете да ни помислите за луди, но дори направихме първото барбекю на открито за тази година. Малко екстремно с много сняг, но пък колко приятно беше край огъня да пием по чаша червено вино и топъл чай за децата.

BBQ🙂

Е не мина и без инцидент, ударих колата в една непочистена улица. Останах цяла седмица без кола, но пък си спестих и усилията да шофирам в това лошо време. 

А сега за рецептата, през последните седмици ще призная че мъжът ми е готи и аз почти не съм влизала в кухнята🙂  Но пък се включвах с десертите, те определено остават моята страст

yogurt cake

Торта от кисело мляко

Продукти:

  • 500 г цедено кисело мляко
  • 130-150 г захар
  • 50 г брашно
  • 4 белтъка
  • кората на 1 лимон
  • масло за намазване на формата

Приготвяне:

В подходящ съд сложете млякото, захарта, прсеятото брашно и лимоновата кора. Разбийте добре за да се смесят добре продуктите.

Белтъците разбийте на твърд сняг. Прибавете ги към млечната смес. Разбъркайте внимателно, като обръщате сместа отдолу, нагоре и въртите шпатулата. Не бъркайте прекалено за да не спаднат белтъците.

Изсипете готовата смес в намаслена кръгла форма и загладете.

yogurt cake

Печете  на 180 С ( в предварително загрята ) фурна около 1 час. Проверете тортата трябва да има зластиста коричка. Ако в центъра е бледа, намалете фурната и допечете, като следите да не изгори. Оставете я да изситине преди да нарежете на парчета.

Този десерт  има много интересна текстура и  може да бъде поднесен с различни сладки сосове. На мен лично ми допада със сос от пюрирани пресни ягоди или малини подсладени с малко захар. Можете да го поднесет с мед, карамелен сос, а защо не  с шоколад, сладко от череши, ягоди или друго по ваш избор. Опитайте :)    

yogurt cake

7 thoughts on “Зима и BBQ в екстремни условия :)

  1. Хареса ми идеята!Много апетитно изглежда и е нискокалорично!Поздравления!

  2. Вики,
    чудесно барбекю сте си направили в снега!
    Всички тази зима рано зажадняхме за топлина и слънце🙂
    Чудесен сладкиш, а и начин да се използват останали белтъци!
    Топла прегръдка от мен и хубави почивни дни!

  3. Прекрасна торта! Непременно ще я опитам! А за барбекю никога не е неподходящ сезонът:)

  4. Е с червеното винце не сте за жалене🙂 Хубава рецепта… даже сте за завиждане🙂

  5. Мммм… прелест🙂
    За барбекюто: Завиждам🙂 искам и аз🙂
    Поздрави, Вики🙂 и хубава вечер!

  6. Благодаря мили дами
    Беше много приятно около огъня и различно🙂
    Радвам се че десерта ви допада

  7. Вики,къде се изгуби толкова време,липсваше ми?!
    Чудесно завръщане с този толкова сочен десерт,харесва ми!

    Хубав понеделник!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s