Задушен заек със зеленчуци

Може би от всички меса най-рядко приготвям заешко. Не защото не обичаме, а защото рядко намирам прясно. Това което се предлага в магазините е  замразено и какъв е произхода му човекът не може да знае. Заекът който приготвих е домашен и отгледан специално за нас. Поръчахме го на едни познати, които отглеждат зайци. Знам, че зайците са доста капризни за отглеждане. Преди време и ние направихме опит да гледаме за домашно ползване не успяхме в това начинание, но това е друга тема. Когато ми го донесоха се замислих как да го приготвя цял или на порции. Избрах първият вариант :) Рецептата е съвсем обикновена не се изискава особено суетене в кухнята, освен подготовката и измиването на заека и зеленчуците. След това слагате във фурната и чакате да стане готов за консумация.  Много подходящо ястие за неделен обяд със семейството.

Задушен заек със зеленчуци

Продукти

  • 1 заек
  • 3-4 моркова
  • 1 малка глава целина
  • 7-8 бр големи печурки
  • 200 мл бяло вино
  • 450 – 500 мл вода
  • 60-70 г масло  
  • 1-2 с л брашно (картофено пюре на прах)
  •  червен пипер, сол и черен пипер на вкус

 

Приготвяне:

Почистеният и измит цял заек поръсете със сол и черен пипер. Поставете го в глинен съд. Нарежете всички зеленчуци на кубчета или филийки и ги добавете в съда. Поръсете с червен пипер. Налейте виното и прибавете нарязаното на парченца масло.

Захлупете и печете в предварително загрята фурна на 160 С около 2 часа  или до готовност. Прецедете сосът в тенджера. Добавете брашното размито в малко студена вода (ако ползвате картофено пюре не е необходимо да го размивате в студена вода просто го прибавете към топлият сос). Загрейте и бъркайте докато се сгъсти. Поднесете месото полято с приготвеният сос и ситно нарязан магданоз

Приятен апетит!

5 thoughts on “Задушен заек със зеленчуци

  1. Ох, че вкуснооооо! Жалко,че наистина се намира толкова рядко! Помня как като малка дядо ми пробва да гледа зайци, но те за нула време измряха и аз се съдрах от рев! Е,сигурно ако тогава бях видяла зайко в тавата, ревът щеше да е още по-страшен:)))

  2. Вики,
    прекрасна рецепта за заешко,
    което и ние обичаме но готвим като теб рядко!
    Прегръдки и хубави почивни дни!

  3. Вики,направо ще се покапя,така запреглъщах от вида на това зайче,мале,ужасно вкусно е!
    Мммм,сякаш долавям аромата на гозбата,мляс!Браво,екстра ти се е получило!
    Имаш при мен наградка,мила!
    Прегръдки!:)

  4. Милена разбирам те напълно. Толкова сладки и пухкави са, но и много вкусни

    Еликсир, Тraiana, Dani благодаря ви

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s