Замразено тиквено мляко с орехови карамелчета

За всички тиквени рецепти, който представих в последните постове е виновна баба ми, която ме снабди с няколко тикви собствено производство :)  А също и Диана, която ми отправи интересно тиквено предизвикателство. Вече съм споделяла няколко път, че моите сладури не обичат тиква и отново ми се наложи да прибягвам до разни трикове за да ги накарам да  я консумират. Замразеното тиквено мляко го правих само за мен, в последствие се сетих за любимите ни карамелчета  :)

Продукти за млякото:

  • 1 кофичка готова смес за салати (или цедено кисело мляко, смесено със заквасена сметана в съотношение 50х50)
  • 1 ч ч тиквено пюре (около 250-300 г сурова тиква)
  • 1/3 ч ч захар +/- според вкуса
  • 1/2 ч л канела
  • 1/2  ч л индийско орехче
  • 80-100 г орехи (изпечени без сол тиквени семки)

 

Приготвяне:

Орехите се запичат в сух тиган или във фурната за няколко минути за да са по-ароматни. Натрошават се на едро или се смилат според вкуса.

Може да се ползва готово тиквено пюре, виждала съм консерви с готово пюре в по-големите или специализирани магазини. Аз изполвах сурова тиква, която сварих на пара.

Всички продукти се поставят в дълбок съд. Разбиват се много хубаво за да се смесят продуктите. Ако сместа е прекалено сладка се добавя още малко мляко или тиквено пюре. Най-добре е да се опитва на вкус.

Прехвърля се в по-широка кутия и се заглажда. Поставя се за 3-4 часа във фризер, като на няколко пъти се вади и разбива за да не се образуват кристалчета. 10-15 минути преди сервиране се изважда за да отпусне.

Продукти за карамелчета:

  • 1/4 ч ч масло
  • 1/2 ч ч захар (може и по-малко)
  • 1/4 ч ч мед
  • 1/2 или 1 ч ч изпечени орехови ядки (изпечени без сол тиквени семки)

Приготвяне:

Маслото се стопява в подходящ съд на тих огън.Прибавя се захарта и меда. Оставя се на котлона като се разбърква от време на време за около 6-8 мин (като се внимава да не е прекалено силен огъня и да прегори).

Когато сместа стане кехлибарена на цвят се маха от огъня. Прибавят се ореховите (тиквените семки) ядки натрошени на едро. 

Сместа се изсипва на тънък пласт върху намаслена хартия или фолио за печене. Оставя се да изстине и втвърди напълно. Начупва се на парчета.

Карамелчетата са по рецепта на Martha Stewart

Когато за пръв път правих тези вкусни карамелчета ми хрумна идеята да ги направя в различни форми. За целта използвам различни формички за сладки. Формичките намазвам предварително с малко мазнина. Доста често ги правя през лятото, в допълнение към сладоледа почти винаги поднасям и по някоя карамелена пеперуда или сърце. Както и за детски партита, те са много харесвани от децата и не само🙂

Съхраняват се на студено, но не прекалено дълго, защото стават много лепкави. Най-добре е да се консумират веднага.

5 thoughts on “Замразено тиквено мляко с орехови карамелчета

  1. Вики, прекрасно предложение🙂
    Поздрави и хубава вечер!

  2. О, каква прекрасна идея! Много вкусно звучи. Слеващия уикенд ще се опитам да зарадвам гостите си. :)Много благодаря!

  3. рецептата е страхотна! Със сигурност ще я пробвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s