От старите тефтери:Двойно печен сладкиш с малинов мармалад

От много време не бях правила сладкиш и дълго време избирах рецепта, на която да се спра. Накрая направих този фантастично вкусен сладкиш записан преди много време (дори не си спомням да съм го правила🙂 )

Горещо го препоръчвам на любителите на този вид сладкиши.Щом го опитате, със сигурност ще изядете повече от едно парче.Единственият недостатък, че че е много малък и едва ли ще стигне за всички :)

Продукти:

  • 100 г масло + още за намазване
  • 100 г пресято брашно
  • 50 г пудра захар
  • 5-6 с л малинов мармалад (или друг по избор)

За горният слой:

  • 150 г пресято прашно
  • 100 г масло
  • 80 г кафява захар
  • 50 г ситно смелни орехи
  • 1/2 ч л бакбулвер
  • настърганата кора на 1/2 лимон

 

Приготвяне:

Фурната се загрява на 180 С.

Намазва се с малко разтопено масло дъното и стените на квадратна тавичка. Аз използвах тавичка със страни 22.5 см, но ако искате да бъде по-дебел сладкиша трябва да използвате такава с по-малък размер. 

Маслото се разбива с пудрата захар до побеляване. Бавно се прибавя брашното и се омесва на меко тесто. Тестото се притиска с ръце към дъното на равен пласт.

Пече се около 7-8 минути до придобиване на бледозлатист цвят. Изважда се и се намазва се с мармалада.



За приготвянето на горният слой, брашното се смесва с бакпулвера.Прибавя се маслото нарязано на малки парчета.Стрива се да ставне на едри трохи.

Прибавя се кафявата захар, смелните орехи и ломоновата кора. Маслените трохи се поръсват върху мармалада.

Сладкиша се връща във фрурната и се допича около 35-40 минути докато придобие златист цвят.

Оставя се да изстине и се нарязва на еднакви парчета. Консумира се на следващият ден. 

2 thoughts on “От старите тефтери:Двойно печен сладкиш с малинов мармалад

  1. Радвам се на твоето кулинарно завръщане, Вики!
    Много хубава рубрика си започнала,
    чудесни рецепти и прекрасни снимки.
    Поздрав, прегръдка и успешна нова седмица, Диана

  2. Привет Диана,
    Да нещо като завръщане се очертава🙂
    Нещо бях изоставила блога. Срам е да кажа, че имам куп рецепти, за които все не намирам време да пусна
    Но пък с удоволствие следя твоите

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s