Зелник с точени кори

DSC00360 copy

Спомням си с малко тъга времето, когато падаше първият сняг. Малко преди Рангеловден  (както казва баба) у дома се слагаше зеле, което да стане за празника. По традиция баба винаги готвеше и продължава да го прави :) супа, свинско със зеле и  зелник с точени кори. Приготвя от години все същата обикновена, но толкова вкусна трапеза. Събира цялото семейство в топлия и уютен дом на баща ми. Помня, че винаги идваха много хора … Нейните братя и сестри  (общо 9 деца) с техните семейства, приятели на семейството. Винаги беше много весело. Пиеха греяна ракия и  разказваха безброй интересни истории и спомени, които слушах с интерес и почитание. Късно вечер заспивах уморена от приятните емоции преживени през деня.      

Вече по-голяма, продължих да помагам за подготовката на празника, а любимото ми нещо и до днес си остана зелника на баба. Тя си зне, че го обожавам и зимата често го приготвя специално за мен. Много хрупкав, с тънки домашни кори и кисело зеле.

Продукти:

  • 2 готови теста
  • около 200 мл олио
  • 1 голяма кисела зелка

Приготвяне:

Готовото тесто се разделя на 12 топки – 10 еднакви и 2 по-големи от останалите. Намазват се с олио и се оставят да втасат 30-40 минути.

Зелката се нарязва на ситно. Слага се с тенджера си се запържва 10-15 минути с няколко лъжици олио. Маха се от огъня и се оставя да се охлади , но не напълно.

Двете по-големи топчета се отделят настрана. Едното се разточва на кръг и се слага на дъното на намазана с олио тава. Отгоре се разпределя зелето на равен пласт. 

Collage13

След това се разточват останалите топчета тесто на тънки кори. Редят се една върху друга, като с лъжица се поръсват с олио между тях. 

Collage14c

Така приготвенят зелник се нарязва с остър нож на квадрати. Намазва се с олио. Второто отделено по-голямо топче, също се разточва на кора и с нея се покрива нарязания зелник.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 С до готовност.

Collage14b

Според вкуса може да бъде приготвен с повече или по-малко зеле. Аз лично обичам да има дебел пласт зеле. Вместо готово тесто може да се замеси тесто от 1кг брашно 20-30 г мая, 1 ч л сол и вода. Последните два пъти използвах за по-бързо готово тесто.

About these ads

5 мнения за “Зелник с точени кори

  1. Ммммм…, Вики, страхотен е зелника :-)
    Толкова е изкушаващ с тази препечена и хрупкава коричка!

    Слънчев и усмихнат неделен ден :-)

  2. Много апетитна рецепта и поздравления за баба ти-да е жива и здрава и много години да се радвате на зелника,който приготвя.Сърдечни поздрави и на теб!

  3. Супер е зелника ,но съм пробвал и с малко натрошено силенце в плънката ,става страхотно ,иначе рецептата е перфектна,става и с хубави готови кори.

  4. Чудесна рецепта, Вики!
    Имам предложение за теб!
    Заповядай при мен за да го видиш! Надявам се идеята да ти допадне. Поздрави!

  5. Кеми, Милко, Дани, Тони
    Благодаря на всички

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s