Морковен сладкиш с портокалова глазура / Carrot cake with orange-cream cheese glaze

carrot cake

Редовна читателка на блог ми ме помоли да публикувам рецепта за сладкиш с моркови. Дани надявам се да оправдая очакванията ти :)  Дано ти допадне.

Този сладкиш направих за подарък на единствената и много скъпа моя приятелка, която организира парти по повод настаняването в ремонтирания й приказно красив, направен с много любов и вкус нов дом.
Пожелавам й да бъде много щастлива в уютният си дом с хората, които обича🙂

Обичам те много Лили!

Докато го правех си мислех дали няма да се получи добре и с настъргана тиква. Ще пробвам и напиша дали е сполучлива идеята :) 

Продукти:

  • 150 г брашно
  • 150 г кафява захар (или обикновена)
  • 300 г ситно настъргани моркови
  • 2 големи яйца
  • 1 ч л бакпулвер
  • 1/2 ч л канела
  • 1/2 ч л индийско орехче
  • 120 мл олио
  • 70-80 г стафиди
  • 70-80 г едро нарязани орехи

Приготвяне:

Фурната се загрява на 180 С.

В купа се смесва пресятото брашно със захарта, бакпулвера и подправките.

В друга купа се разбиват яйцата на пяна. Добавя се олиото и се разбива добре. Към яйчената смес се прибавя брашното и се разбива до хомогенна смес.

Добавят се настърганите моркови (леко изстискани от сока), стафидите (предварително накиснати в малко вода и отцедени) и орехите.

Collage12

Разбърква се добре.

Така приготвената смес се изсипва в тавичка (предварително намаслена и поръсена обилно с брашно) и се заглажда с лъжица.

Пече се 40-50 минути до готовност.

Изважда се и се оставя да изстине. Намазва се с глазурата и се поръсва с орехи или се украсява според вкуса. Съхранява се на хладно място.

Сервира се нарязан на малки парчета! 

Продукти за портокаловата глазура:

  • 200 г крем сирене (натурално)
  • 2 с л бита сметана (може и без нея)
  • 1 с л портокалов сок
  • 50-60 г пресята пудра захар
  • 1-2 с л ситно настъргана портокалова кора
  • 1/2 ч л канела

Приготвяне:

Всички продукти се смесват и разбъркват много добре.

carrot cake1

Други рецепти за сладкиши с моркови:

19 thoughts on “Морковен сладкиш с портокалова глазура / Carrot cake with orange-cream cheese glaze

  1. Вики,
    ти знаеш –
    неустоими сладкиши предлагаш!
    Този е поредното изкушение –
    поздрав и целувки, Диана

  2. Диана скъпо много скъпо е твоето мнение за мен
    Благодаря, за подкрепата!

    Добре дошла Тони,
    Ами радва ме фактът, че ти е харесал
    Ще чакам да прочета дали ти е харесал

  3. Вики, невероятна си – един непресъхващ извор на изкусителни десерти (и не само).
    Поздрави

  4. Тони наистина ли?
    Много се радвам, че ти е харесал
    Стана ми много приятно
    Благодаря за доверието🙂

  5. Дъщеря ми беше много резервирана, но като го опита… Вече изяде три парчета :)) Благодаря ти още веднъж.

  6. Благодаря за вниманието,Вики.Оценявам го много .Смятах тази седмица да опитам щрудела ти с круши .Сега отново имам проблем/шегувам се ,разбира се/Но съм сигурна ,че ще опитам и двете.Целувки от сърце!

  7. Леле, Вики, какво ме направи с този сладкиш? Направо ми взе акъла…

    Браво!

  8. Мони, развълнува ме!
    Много си мила🙂

    Тони, Поздрави я от мен!

    Дани, ти го заслужаваш🙂
    Специални поздрави за теб!

  9. Как си ги строила тези изкусителни парчета…ужасно съблазнително изглеждат!
    А и предполагам са и вкусни,като всички предложения от теб!
    Спокоен уикенд!

  10. Iliana, добре дошла!
    Благодаря!
    Заповядай почерпи се🙂

    Краси, наистина са като войници строени в редици🙂
    Постарах се да ги нарежа на еднакви хапки, защото моята приятелка беше поръчала храна от фирма
    и реших, че трябва да са в стил кетъринг

  11. Щрудела стана много вусен!Сега е на ход морковената серия!Слънчев уикенд и целувки!

  12. Радвам се много, че ви е харесал🙂
    Приятни и спокойни почивни дни!

  13. Вики,извинявай ,каква марка сирене използваш,защото до скоро ползвах нашето сирене Крема за сладкиши,но започнаха да го правят много солено.Благодаря!

  14. Дани последно, което купувах беше на Hochland (дано изписвам правилно) натурално
    Има много марки в пластмасови кутии
    Филаделфията е по-скъпа, но аз лично не правя разлика между нея и по-ефтините марки

  15. Благодаря,Вики,сладкиша стана страхотен,но нямам снимки,защото го носих отивайки на гости.Следващият път ще го покажа!Слънчев уикенд!

  16. Дани много се зарадвах когато, прочетох, че сладкиша ти е харесал
    Благодаря за доверието!

    My Dear Laura
    Thank you!
    Kisses

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s