Сладкиш с карамелизирани ябълки

 

 

Продукти за тестото:

  • 100 г меко масло
  • 50 г захар
  • 150 г брашно
  • 50 г грис
  • 1/2 ч л ванилия
  • щипка сол

За крема:

  • 180 г крем сирене
  • 3-4 с л захар
  • 1 ванилия
  • 2 с л заквасена сметана
  • 2 малки яйца
  • настърганата кора на 1/2 лимон (може и без нея)

За карамелизираните ябълки:

  • 5-6 малки ябълки
  • 5 с л захар
  • 40 г масло

 

Приготвяне:

Маслото се разбива със захарта. Добавя се брашното смесено с гриса, ванилията и щипка сол. Омесва се на тесто, което се растила с пръсти в намаслена и набрашнена тавичка (20-22 см диаметър), като се прави и малък борд. Нобожда се с вилицаи се поставя в хладилник за 30 минути.

Фурната се загрява на 160 С. Поставя се тавичката с тестото и се пече 20 минути, след което се изважда и върху него се изсипва крема. Връща се във фурната и се пече докато кремът започне да стяга (около 20 мин). Изважда се и върху крема се разпределят карамелизираните ябълки. Сладкиша се допича 10-15 минути на 180 С.

Изважда се и се оставя да изстине напълно. Сервира се нарязан на парчета.

 

Приготвяне на крема:

Крем сиренето се разбива със захарта, ванилията и лимоновата кора. Добавят се разбитетие яйца и сметаната.

Приготвяне на карамелизираните ябълки:

Ябълките се измиват и обелват. Нарязват се на резенчета.

Маслото се стопява в тиган. Добавят се ябълките и се запържват закратко. Прибавя се захарта и огъня се намалява. Ябълките се оставят да се карамелизират до златисто-кафяво, като от време на време се разбъркват.

7 thoughts on “Сладкиш с карамелизирани ябълки

  1. Вълшебна снимка и рецепта-обичам сладкиш от този тип-маслено тесто,сирене и за завършек този неустоим вкус на кармел…Поздрави и слънчев уикенд -напук на времето!

  2. Изглежда неустоимо!Чудесно предложение в сезона на ябълките!
    Ведър уикенд Вики и много усмивки!

  3. Страхотен сладкиш! Вече си представям вкусът му!
    Хубави и усмихнати почивни дни!

  4. Dani, Nanita, Danyela,
    така се радвам, че ви е харесал сладкиша🙂
    Стана ми много приятно
    Приятен и спокоен уикенд момичета!

    Val, не съм ги пробвала

  5. Вики,
    неустоими снимка и
    въображаем аромат и вкус!
    Целувки за тази чудесна рецепта,Диана

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s