Руло със сини сливи и ванилов сос / Roasted plum phyllo roll with vanilla sauce

roasted plum phyllo roll

Тази рецепта горещо препоръчвам на всички редовни посетители на моят блог. Правите ме много щастлива с честите ви гостувания тук. Хобито ми придоби нов смисъл и страст. Благодаря за коментарите, те са интересни за мен. Чрез тях научавам вашето мнение за представянето на рецептите и снимките в блога. Напоследък, поради лични причини публикувах само рецепти. Не ми стигаше времето за повече.Не успявах да посещавам и моите любимите местенца.

Пожелавам си  да имам повече време за блога и всички неща, които харесвам и ме правят щастлива.

До нови срещи🙂

Руло със сини сливи и ванилов сос

Продукти:

  • 500-600 г сини сливи
  • 60-70 г обикновени бисквити (5-6 с л смлени бисквити)
  • сока на 1/2 лимон
  • 50 г сливова ракия
  • 150 г захар
  • 100 мл вода
  • 4-5 листа кори за баница
  • 40 г масло за намазване 

Приготвяне:

Сливите се измиват, разполовяват се и се отстраняват костилките.

В тенджера се разтопява 100 г захар с водата. Вари се , докато захарта започне да се карамелизира. Добавя се лимоносия сок, ракията и сините сливи. Разбърква се често, докато плодовете омекнат.

Отстраняват се от огъня и се поставят в голяма метална цедка за около 30- 40 минути да се отцедят. Сокът, който се отцеди от тях се запазва.

Сливите се смесват със смлените бисквити и останалата захар.

Корите се подреждат една върху друга като всяка се намазва с разтопено масло. Пълнежът се разпределя върху корите и се навиват на руло. Поставя се в тавичка покрита с хартия и се опича в предварително загрята фурна.

Оставя се да изстине и се поръсва с пудра захар. Реже се на парчета. Сервират се в подходящи чинии. На дъното на всяка чиния се сипват няклоко лъжици ванилов сос, отгоре се поставят нарязаните парчета. Украсяват се с отделеният сливов сок.

Ванилов сос

Продукти:

  • 3-4 жълтъка
  • 500 мл прясно мляко
  • 3-4 с л захар или според вкуса
  • 2 прах ванилия

Приготвяне на соса:

В метална купа се разбиват жълтъците със захарта. Добавя се затопленото прясно мляко. Сварява се на водна баня като се бърка непрекъснато докато се сгъсти.

Снема се от огъня и се ароматизира с ванилията. Бърка се докато се охлади.

Наслада за сетивата и душата🙂

Приятен апетит!

9 thoughts on “Руло със сини сливи и ванилов сос / Roasted plum phyllo roll with vanilla sauce

  1. Много интересен и вкусен десерт. Харесвам комбинацията тесто, плод и крем. Много се тачи у нас. Ще изпробвам тази вкусотия в най-скоро време. Благодаря за чудесната рецепта и обяснения! Поздрави!

  2. Всичко е толкова добре подредено,показано с много вкус и сякаш много топлина излъчва показаното /във всички рецепти/Дано имаш повече време да публикуваш/не толкова заради нас ,колкото за теб-ако това ти доставя удоволствие /.Ведри и „топли“ есенни дни.Поздрави!

  3. Неустоима комбинация и чудесно представяне!Ведри и усмихнати есенни дни!

  4. Благодаря мили момичета!
    Приятни и изпълнени с хубави емоции почивни дни

  5. А може ли вместо ванилов сос да се сложи шоколадов?
    Страхотна рецепта – бърза, лесна и вкусна.🙂

  6. Здравей Мариана,
    А защо не? Разбира се, че може да се сервира с шоколадов
    Може да пробваш и с кремовете Оле (без варене) на Д-р Йоткер. Ванилия или шоколад според вкуса и предпочитанията ви. Просто добави повече мляко от указаното на опаковката количество и ще получиш крем с по-рядка консистенция. Така ще направиш сос много бързо
    Успех!

  7. Благодаря за идеите и съветите, Vicky.
    Харесва ми твоя блог. Ще наминавам.🙂

  8. направих го и стана много вкусен-сосът от сливите е страхотен/аз ползвах захар-мусковадо/

  9. Дани,
    Удоволствието е изцяло мое
    Благодаря за доверието🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s