Руло от агнешко месо с ароматни подправки / Stuffed lamb roll with fresh herbs

За Великденските празници и покрай Гергьовден на трапезата ни предимно присъстваше агнешкото месо. По принцип всички в семейството обичаме това месо и без изключение го консумираме с наслада, но малко ни дойде в повече. Може би затова дълго време след това не ми се искаше да приготвям ястия с него.

Баба и дядо от дълги години отглеждат овце и почти винаги ми се намира агнешко месо у дома. След седмица сме планирали кратка почивка и реших да оползотворя наличните продукти за да не стоят прекалено дълго в хладилника. Докато го подготвях съвсем спонтанно в главата се роди една идея за руло от агнешко месо.  Приготвяла съм много пъти рула от мляно месо, но никoга с агнешко. Ето как го направих🙂

lamb roll

Руло от агнешко месо със зелени  подправки  

Продукти за рулото:

  • 800-900 г агнешко месо (аз използвах месо от плешката)
  • 2 филии хляб
  • 2 яйца
  • голяма шепа джоджен
  • 1 връзка магданоз
  • сол, черен и червен пипер според вкуса
  • 1 разбито яйце за намазване
  • 70-80 г настърган на едро кашкавал

Приготвяне:

Агнешкото месо се смила на кайма. Прибавят се предварително накиснатите във вода и изстискани хлебни филии, яйцата и зелените подправки. Сместа се омесва и подправя със сол, черен и червен пипер.

Намаслява се  правоъгълен лист фолио. С намаслени ръце сместа се разстила равномерно върху него. Върху нея се разстила на пластове предварително приготвениата плънка.Навива се внимателно на руло. Прехвърля се с фолиото в намазана в мазнина тава. Намазва се с разбитото яйце. Върху рулото се нарежда нарязано на парченца масло.

Продукти за пълнежа:

  • 200-250 г пресни печурки
  • 2 яйца (твърдо сварени)
  • 1 връзка магданоз
  • 2 с л масло
  • сол и черен пипер според вкуса 

Приготвяне:

Гъбите се измиват и нарязват. Задушават се в маслото докато омекнат. Яйцата се нарязват на дребни кубчета, а магданоза на ситно.

Гъбите се разпределят върху мляното месо. Върху тях се нареждат яйцата, които се поръсват с нарязания магданоз.

4 thoughts on “Руло от агнешко месо с ароматни подправки / Stuffed lamb roll with fresh herbs

  1. Вики,
    много е апетитно, чудесно изглежда.
    И … приятна почивка!

  2. Нямам търпение да заминем. Ужасно се нуждая от почивка🙂

  3. С удовослтвие ще ги приема🙂
    Целувки

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s