Лазаровден, Лазарица

Православната църква чества Лазаровден. Празникът е винаги в предпоследната събота преди Великден. В календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети – възкресението на Лазар, жител на Витания, близо до Ерусалим. Според евангелистите, когато Спасителят бил в земите отвъд река Йордан, Лазар се разболял и умрял. Когато Иисус се върнал, възкресил мъртвия на четвъртия ден от погребението в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековни текстове Лазар живял още 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър. На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.

lazz

Никога няма да забравя времето, когато обличах красивата носия, слагах венче от свежи пролетни цветя и ставах малка лазарка. Група момичета тръгвахме от къща на къща пеейки песни за късмет и здраве на стопаните. Всеки ни посрещаше с радост в дома си. Редяме се в две редици, пеехме песни, а малка шеталка танцуваше с бяла извезана кърпичка. Даваха ни цветя, бонбони, яйца и по някоя стотинка в знак на благодарност. Обикалахме цялото село, и не подминавахме нито една къща. Накрая сядахме да си поделим яйцата и уморени с малко тъга събличахме носиите до следващата година.

lazz1

Много се радвам, че в родното ми село (станало почти квартал на София) все още не е изчезнал този обичай. По традиция заедно със семейството си посрещнахме в бащината къща и тази година малки лазарки. Защото вярвам, че къщата, в която са влезли и пели лазарки, ще бъде честита през цялата година.

Ако ти е интересно можеш да научиш още за празника и за лазарките

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ПРАЗНУВАЩИ ИМЕН ДЕН ДНЕС !

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s