Пастет от пилешки дробчета и зеленчуци /Chicken liver and vegetables pate

  

Обикновените пастети представляват смлени и сварени различни меса и субпродукти, объркани с мазнина (обикновено с краве масло), които се мажат на филийки.

Не всички пастети се правят от евтини продукти. Най- известният пастет е този от гъши дроб. Той се приготвя от черния дроб на специално угоявани гъски. 

Груби или гладки. Част от рецептите за пастети носят името „терин“- от продълговатия съд, в който се приготвят обинковено, подобен на форма за кейк. Те по-принцип са с по-груба текстура от фините пастети. Разбира се може да се направи и фин пастет в терина. Пастета може да се запече между две кори тесто, за да се получи пай или да се увие в бекон, було дори в патешка кожа. Така също и на слоеве – с парченца месо, шунка или зеленчуци.

Рецептата в поста е за пастет от телешки черен дроб със зеленчуци, но аз го приготвям (харесва ми повече) с пилешки дробчета.  

 

 

Продукти:

  • 500 г пилешки дробчета
  • 1 голяма глава лук 
  • 2 средно големи моркова 
  • 100 г меко масло 
  • 1 и 1/2 с л масло за задушаване на лука
  • сол и черен пипер на вкус

 

Приготвяне:

Дробчетата се почистват и измиват. Сваряват се в 3-4 ч ч вода, като с лъжица се отстранява пяната образувала се на повърхноста след  завиране. Отцеждат се много добре.  Поставят се кухненски робот и се пюрират.

Лука се нарязва и задушава в маслото няколко минути. Отстранява се от огъня и се пюрира в кухненски робот. Отделно се пюрират морковите (предварително сварени и отцедени). Дробчетата, лука и морковите се смесват, подправят се с черен пипер и сол на вкус. Още веднъж сместа се пюрира до гладко.

  

Изсипва се върху пергаментова хартия и с нож се оформя на правоъгълник (около 0.5см дебел,  30 см дълъг  и 20 см широк). Заглажда се хубаво. Отгоре внимателно се намазва  маслото.  Навива се по дължина на руло. Опакова се с хартията. Поставя се в  хладилник за минимум 4 часа.

Сервира се нарязан на кръгчета с препечени филийки или кракери.

  

Adapted from Farida`s Cookbook

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s