КЕКС ЗЕБРА / ZEBRA CAKE

Приготвянето на кекс е лесно!  Не е така, когато си начинаещ кулинар. Още помня първия ми опит да направя кекс по рецепта от тефтера на майка ми. Ще попитате какъв беше резултата ? Ами …….  бях много разочарована. Но въпреки това не се отказах. Опитвах, отново и отново и резултата не закъсня. Успях да направя кекс, който бе оценен подобаващо. Това беше преди доста време. С изпробването на много рецепти смея да кажа, че придобих опит и се научих на основни правила при приготвянето на десерти. Преди дни попаднах на блог в интернет, в който открих снимка на много красив (за мен ) кекс. Веднага преведох рецептата, оказа се съвсем лесна. Впечатли ме как изглежда този кекс и начина, по който е приготвен. Веднага го направих и очаровах всички. Това ме накара да споделя и покажа как може да се направи ефектен един кекс. И за пореден път се убедих, че човек наистина се учи докато е жив🙂

 Кекс Зебра

Продукти:

  • 250 г захар
  • 250 мл прясно мляко
  • 200 мл олио
  • 300 г брашно
  • 4 големи яйца
  • 1 с л бакпулвер
  • 2 с л тъмно какао
  • 1/3 ч л ванилия

Яйцата се разбиват със захарта. Добавя се млякото и олиото и се разбърква добре.

В друга купа се пресява брашното с бакпулвера и ванилията. Прибавя се към яйцата. Разбива се до гладко, но не прекалено дълго за да се избегне появата не въздушни мехурчета в сместа.

Разделя се на две равни части. Към едната се прибавя какаото.

Намазва се с олио и се поръсва с брашно дъното на 23 см кръгла форма.

Изсипват се 3-4 с л лъжици от светлата смес точно в центъра на формата. След това върху бялата, точно в центъра й се сипват 3-4 с л от тъмната (какаова) смес – за по-голямо удобство може да се използва черпак. Така процедурата се повтаря до изчерпване на двете смеси.

Пече се в предварително загрята фурна на 180 С до готовност. Готовия кекс се оставя да изства върху метална решетка.

Рецептата е адаптирана от Farida

9 thoughts on “КЕКС ЗЕБРА / ZEBRA CAKE

  1. Супер изглежда , още довечера ще пробвам.

  2. В едно кулинарно предаване преди няколко дни показаха тази рецепта, но разделиха белтъци и жълтъци. Белтъците разбиха със захарта, а жълтъците със млякото и олиото, след което прибавиха сухите продукти.
    Прочетох и Вашата рецепта, но направих кекса както беше показано в предаването и много съжалявам, че не спазих правилото за по-кратко разбиване, защото сега кекса е със въздушни мехури. Но въпреки това е много вкусен. Сигурна съм, че няма да остане🙂

  3. Разбирам какво се е случило. Опитайте да го приготвите по моят начин, мисля че ще останете доволна🙂

  4. Рецептата е страхотна! Благодаря ти! Стана много вкусен и ефектен кекс.

  5. Мария чудесно е че сподели впечатлението си за рецептата
    Много се радвам че се е харесал🙂
    Благодаря

  6. Този кекс освен че изглежда много ефектно става и много вкусен и мекичък. Направих го малко по-шоколадов – вместо какао на половината смес сложих един разтопен и черен шоколад, а отгоре залях с шоколадова заливка. Хубава рецепта и хубави снимки!🙂

  7. Добре дошла Svetoslava🙂
    Сигурна съм че си приготвила много красив кекс
    Благодаря че сподели впечатленията си с мен🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s