Раирани Кифлички

 

От това тесто се приготвят изключително вкусни кифлички. Правила съм ги солени със сирене, извара, кашкавал, шунка. Също и сладки – с локум и шоколад.

 

За кифличките:

  • 200 мл прясно мляко
  • 300 г брашно
  • 2 с л захар
  • 20 г краве масло (олио)
  • 1 с л суха мая или 18 г прясна мая
  • 1 ч л сол

 

 

За пълнежа:

  • 150 г нарязан на тънки ленти по-твърд кашкавал (шунка, сирене, шоколад или плънка по избор)

 

 

За намазване:

  • 1 яйцe
  • 1 с л прясно мляко
  • 1 ч л олио

 

Маята се разтваря в половината топло мляко заедно с 1 с л захар и 1 с л брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло за 10 минути.

Брашното се пресява със солта. Добавя се останалата част захар и мляко и шупналата мая. Омесва се на тесто и накрая се прибавя маслото (олио). Меси още 10-15 минути до еластично и нелепнещо тесто. Оформя се на топка и се поставя в намаслена купа. Оставя се покрита с кърпа на топло да втаса за около 40 минути.

Collage7

Готовото тесто се разделя на 16 топки еднаки по размер. Всяка топка се разточва на малка овална питка. В единият край се слага по малко от кашкавала (кренвирш), а в срещуположният се правят 3 вертикални на пълнежа разреза. Навиват се кифлички.

Collage6

Редят се на разстояние една от друга в намаслена тава със „шева“ отдолу. Покриват се и се оставят да втасат за около 15 минути. Намазват се с разбитото с мляко олио яйце.

Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за около 10-12 минути до златист цвят. Охлаждат се върху метална скара.

по рецепта на Юлия/Гответе с мен

14 thoughts on “Раирани Кифлички

  1. Много добра рецепта!

    Добавих и едно яйце в тестото и станаха супер вкусни.

    Благодарности и поздрави от Берлин!

  2. Много се радвам, че са се харесали🙂 Тестото наистина е страхотно
    Благодаря за поздрава !

  3. Вече правих кифличките 2 пъти, като даже не спазих всички тези различни фази на втасване и въпреки това станаха ММММММММММММММММММ много вкусни🙂

    Благодаря за рецептата:)

  4. ami az samo ne razbrah kak se postavq v ediniq krai na topkata ka6kavvala a v drugiq se reje protivopolojno?

  5. Даниела,
    пуснах снимка за да може да видиш как точно се прави
    Успех!

  6. Чудесни кифлички, приготвям ги всяка неделя вечер за обяд на моя син в училището. Той е много доволен. Благодаря много за чудесните указания и снимки.

  7. Благодаря Гергана
    Да му е сладко на детенцето🙂

  8. trqbva da ti kaja 4e receptata ti e straxotna napravix nai dobrite kremvir6ki i kivli4ki s marmalad i 6okolad vsi4ki si oblizaxa prastite i na van6en vit sa straxotni. Blagodarq ti za dobrata recepta :)))

  9. Здравей Евдокия🙂
    Благодаря че сподели мнението си за рецептата
    Радвам се че са се харесали на всички

  10. Здравейте,благодаря за страхотната рецепта-кифличките са божествени,ухаят из целия дом и са така меки и вкусни!!

  11. Аз също благодаря за рецептата!! Лесна за приготвяне и много вкусен резултат:)))

  12. Навлякох си беля с тези кифлички🙂
    Правя по 2 дози и все не стигат. Следващия път ще пробвам сладка плънка, че до сега само с кренвирш и кашкавал ги правя и половината биват ометени още горещи🙂
    Благодаря за рецептата!

  13. Рени много се радвам че се харесват🙂
    Благодаря че сподели🙂
    Пробвай ще ти харесат и със сладък пълнеж🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s