Медена торта / Honey cake

Посрещнах Новата 2013 г с надеждата поне една от многото ми мечти да се сбъдне. Пожелавам на всички много здраве. Всичко останало стига да желаем силно можем да постигнем рано или късно :)

Исках първата рецепта за тази година да е „сладка“ :) Затова избрах да споделя с вас една от любимите ми торти :)

honey cake

Медена или Френска селска торта

Продукти за блата :

  • 2 яйца
  • 150 г захар
  • 400 г брашно
  • 200 мл прясно мляко
  • 50 г масло
  • 2 с л мед
  • 2 ч л сода за хляб

 Продукти за крема :

  • 800 г  заквасена сметана (2 кофички х 400 г)
  • 400 г крем сирене (2 оп.  х 200 г )
  • 8-10 с л пудра захар
  • около 200 г натрошени на ситно орехи

Приготвяне:

В дълбока тенджера разбийте яйцата със захарта. Добавете млякото, меда, маслото и содата. Тази смес се вари на слаб огън като се бърка непрекъснато, докато придобие златист цвят. Маха се от огъня и се прибавя брашното наведнъж. Бъркайте енергично с дървена лъжица, сместа почти веднага става на голяма топка.

Приготвяне на тестото за блатовете стъпка по стъпка

Премерете готовото тесто и го разделете на 9 еднакви топки. Най-добре използвайте кухненска везна за да измерите топките (при мен около 90 г всяка +/- няколко грама). В оригиналната рецепта тази торта се приготвя само с 5 кори, но на мен ми харесва да има повече пластове и затова използвам цялото тесто.

Разточете с точилка всяка топка на много тънка кора с диаметър 28 см. Първият път не ми беше особено лесно да ги разточа достатъчно тънки. Нека това не ви отказва :) Постарайте се да са максимално тънки. Печете ги върху хартия за печене в предварително загрята фурна на 180 С. Необходими са само няколко минути, затова внимавате да ни ги изгорите. Опечените са твърди на пипане това да не ви притеснява. Оставете ги да изстинат преди да сглобите тортата.

Приготвяне на крема:

Разбийте сметаната и крем сиренето до гладка смес. Подсладете със захар на вкус. Ако желаете пригответе крема само от заквасена сметана, като използвате 3 кофички по 400 г.  На мен лично ми допада повече крема приготвен от сметана и крем сирене защото е по-плътен.

Сложете една кора в подходяща чиния за сервиране и я намажете с крем. Отгоре поставете друга и така повторете процедурата докато корите свършат.  Намажете добре тортата със сметана отгоре и отстрани. Поръсете я обилно с натрошени орехи.

Печене на блатовете и сглобяване на тортата – стъпка по стъпка

Оставете я да престои поне 4-5 часа преди да я сервирате за да може блатовете да омекнат и поемат от крема.

*** Намажете част от корите освен със сметана и със сладко от боровинки или друго по ваш вкус :) За да не бъде прекалено сладка намалето количеството захар в крема.

About these ads

2 thoughts on “Медена торта / Honey cake

  1. Направих тортата по тази рецепта и като цяло съм приятно изненадана, че за първи път количествата на продуктите бяха достатъчни (особено за крема), и не се налагаше да добавям нещо за да я завърша. Но като цяло вкусът й ми е малко „кисело-млечен“ и май ще пробвам с друг вид крем. Така въобще не усетих меденото в тортата :-) Все пак, добра рецепта!

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s