Морковена торта с портокалово-морковен крем / Carrot cake with orange-carrot cream

t7a

 ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН МАМО!

Обичам те , бъди здрава и усмихната! Целувам те!

Днес моята майка празнува своя рожден ден. В определени моменти ми е трудно да изразя чувствата си с думи, така се чувствам и днес. Искам да й кажа токолва много неща…

Сигурно се досещате, че съм направила и торта за нея. Да, направих :)  Исках да бъде различна на вкус и семпла като визия. Мисля, че се получи точно както си я представях. Лека с много приятен орехов блат и вкусен сметанов крем с портокалово-морковен вкус. Рецептата е от малка рекламна книжка с рецепти на Др-Йоткер. 

Продукти за блата:

  • 100 г орехи (ситно смлени)
  • 150 г захар
  • 100 г брашно
  • 200 г моркови (настъргани на дребно)
  • 4 яйца
  • 3 с л гореща вода
  • 1 пакетче ванилена захар
  • 1/2 ампула есенция цитрон
  • 1 ч л бакпулвер

Приготвяне:

Фурната се загрява на 180 С

Яйцата се разбиват с горещата вода. Прибавя се захарта, есенцията и ванилената захар и отново се разбива. Добавят се морковите и орехите. Накрая се добавя пресятото с бакпулвера брашно.Разбърква се до гладко тесто. Изсипва се в застлана с хартия форма за печене. Пече се около 40-50 минути.

Опеченият блат се оставя да изстине и се разрязва на две.

collage7

 Продукти за крема:

  • 250 мл портокалов сок
  • 150 мл сок от моркови
  • 100 г захар
  • 400 мл сметана
  • 1 пакетче пудинг Ванилия (Сметана) на Д-р Йоткер
  • 1 пакетче желатин

Приготвяне на крема:

Желатина се разтваря в 6-7 с л вода и се оставя да набъбне. В дълбок съд се сипват двата вида сок и се загряват. Прибавя се захарта и се разбърква да се разтвори. Пудинга се разтваря с 3-4 с л студена вода. Сипва се при сока и се разбърква докато се сгъсти. Отстранява се от огъня. Към леко охладения пудинг се добавя желатина. Разбърква се и се оставя да изстине.

Сметаната се разбива и се смесва с изстиналият пудинг. Поставя се в хладилник за 20 минути.

Отделя се част от крема за украса. С половината от останалия крем се намазва първия блат. Отгоре се поставя втория и също се намазва с крем. Тортата се поръсва със смлени орехи. Украсява се според фантазията с отделения крем.

t8a

Други рецепти за сладкиши с моркови:

About these ads

13 мнения за “Морковена торта с портокалово-морковен крем / Carrot cake with orange-carrot cream

  1. Твоята морковена торта изглежда просто вълшебно! Изкусителни снимки и подканваща рецепта! Да е жива и здрава майка ти! Чудесен подарък си и направила!

    Поздрави, Милена

  2. Много Благодаря за топлото отнешение и внимание Милена!
    Много се радвам, че тортрата ти допада
    Вики

  3. Поздравления за хубавия повод !Тортата изглежда страхотно/макар че никога не съм правила сладкиш с моркови.Ще опитам при първа възможност

  4. Дани, Благодаря!
    Опитай няма да съжаляваш, независимо каква рецепта ще избереш.
    Моят любим сладкиш всъщност е морковен, скоро ще пусна и рецептата за него :)

  5. Вики,
    чудесна торта,
    щастлива е майка ти с такава всеотдайна дъщеря.
    Да ти е жива и здрава и дълги години да се радвате взаимно.

    Чудесен повод да ти предложа от своя страна една, за мен престижна награда –

    Inspiration-award!

    С тази награда за вдъхновение и възхищение
    ти благодаря за наслата на сетивата, която ми доставя твоя блог!
    Особено ми допада идеята за последващи номинации.

    Честито!
    Искам да те помоля да сложиш отличителния приз в полето на блога си, като прикрепиш картинката с линк към моя пост.
    Очаквам твоите номинации.
    Предай наградата на любимите си кулинарни блогове!

  6. Много необикновено. Точно затова ще я направя, макар че е доста работа.

  7. Диди благодаря за наградата!
    Не съм очаквала и изненадата за мен беше голяма. Щастлива съм, че получавам наградата точно от теб :-) Благодаря ти!

  8. Ludipari, тортата е страхотна на вкус.
    Радвам се, че рецептата ти е допаднала.
    Ще чакам отзиви :)

  9. Мила ,Вики ,обеща да пуснеш любим сладкиш с моркови.Ние кротичко чакаме …Поздрави

  10. Хубаво, че ми припомни Дани
    Бях забравила :)
    Очаквай в най-скоро време

  11. Вчера направих тази торта, но брашното за блата ми се стори малко, за това сложих 200гр. вместо 100гр. Останалата част от рецептата я спазих едно към едно и стана невероятно вкусно! :)

  12. Чудесно е че тортата ти е допаднала Цвети
    Благодаря че сподели :)

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s