Мисията невъзможна – Карамелена Торта / Mission Impossible – Сaramel Сake

flan-chocolate-cake  

Сигурно се питаш какво ще рече „Мисия невъзможна торта“ ? Всъщност това бе първата мисъл, която ми дойде на ум, когато попаднах на рецепта за Арабска карамелена торта с екзотичното име Кодрит Кадир. Накратко какво представлява – крем карамел приготвен със сухо мляко, вода, яйца и какаов блат. На пръв поглед нищо специално, но има малка тайна при приготвянето. Сместа за блата се сипва върху неопечения крем карамел и при печенето изплува над него, без да се смесват. Получава се много вкусен и напоен с карамел кексов блат. Една от любимите торти, които обичам да приготвям. След като я направих за първи път, реших да експериментирам и да заменя сухото мляко с обикновено и да добавя нещо от себе си- крем сирене. Получи се различна рецепта и много по-вкусна торта. 

Карамелена торта

продукти за крем карамела:

  • 4 яйца
  • 1 консерва подсладено кондензирано мляко (аз използвам Dutch Lady)  
  • 250 мл прясно мляко
  • 1 ч л ванилия
  • 100 гр сирене крема натурално
  • 5 – 6 с л захар

  продукти за блата:

  • 1 яйце
  • 100 г захар
  • 120 мл прясно мляко
  • 100 мл олио ili raztopeno maslo
  • 100-150 г брашно
  • 2 ч л какао
  • 1 ч л (непълна) бакпулвер

 

Приготвяне на крем карамела:

Захарта се слага на дъното на форма и на тих огън се приготвя карамел, които се разпределя равномерно по цялото дъно.  Оставя се настрана да изстине.

Фурната се загрява на 180 С. Яйцата се разбиват. Добавят се крем сиренето, двата вида мляко и ванилията. Разбива се с миксер на високи оборти до еднородна смес. Изсипва се върху карамела. 

step-by-step-caramel-cake
 

Приготвяне на кексовия блат:

Яйцето се рабива със захарта. Налива се прясното мляко и олиото. Добавят се сухите продукти и още въднъж цялата смес се разбива хубаво. Изсипва се на тънка струя в центъра на крем карамела. Формата се поставя в друга малко по-голяма по размер тава. В нея се налива вряла вода, да се получи водна баня. Пече се до готовност на кекса, около 45-50мин.
Изважда се от фурната. Оставя се да изстине заедно с водната баня. Поставя се за няколко часа в хладилника. Сервира се обърната с карамелената част отгоре.  

 Така и не разбрах дали наистина има нещо общо с арабската кухня ? flan-chocolate-cake1

 
Caramel Cake
Recipe in English
 
For the flan part:
  • 4 eggs
  • 1 can sweet condensed milk
  • 250 ml milk
  • 1 tbsp vanilla extract
  • 100 g (4 oz) cream cheese
  • 6 Tbs sugar

For the cake part:

  • 1 egg
  • 100 g sugar
  • 120 ml milk
  • 100 g butter (melted)
  • 100 – 150 g flour
  • 2 tsp cocoa powder
  • 1/2 tsp baking powder  

Preparation:

Preheat oven to 350° F

Caramelize (6 Tbs) sugar on the bottom of  a pan. Leave aside to cool.

In a bowl prepare the flan part. Beat together eggs, milks, vanilla and cream cheese until well mixed.

In a separate bowl prepare the cake part. Beat egg and sugar. Add milk and butter and mix well. Sift together the flour, baking powder and cocoa. Add to milk mixture and beat until smooth.

Pour the flan mixture over the caramelized sugar. Pour the cake mixture slowly and evenly over the flan mixture. It will go straight to the bottom, but it will raise while baking. Place the pan into a larger pan. Pour hot water around the cake pan to a depth of 1 inch.  Bake for about 45-50 minutes. The chocolate cake will move to the top and you can check readiness with a toothpick. Remove from oven and let it cool with water. Refrigerate for at least 2 hours before inverting the cake over a cake dish. The caramel sauce will flow over the cake.

Enjoj !

About these ads

6 мнения за “Мисията невъзможна – Карамелена Торта / Mission Impossible – Сaramel Сake

  1. тази рецепта съм я чела и приготвяла сладкиш и става много вкусен ;със сигурност ще опитами вашата /обичам рецепти с крем сирене или с извара/

  2. Здравей Дани,
    Крем сиренето прави по-плътен вкуса на крема.
    На мен лично приготвена с него на вкус ми харесва повече от оригиналната рецепта.
    Ще чакам отзиви :)

  3. Thanks Micheelle !
    I`m so happy you like it :)
    It`s very delicious and beautiful
    One of my favourite cakes
    I will write the recipe in English

Вашият коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s